Ce avantaje ofera Cloud Computing-ul?




Cloud Computing-ul este un serviciu pe care ar trebui sa-l aveti in vedere, acesta fiind oferit de multe ori, de catre o companie de hosting cat mai buna. Cloud Computing-ul poate fi asadar accesat la cerere pe internet sub forma de serviciu. O companie specializata va detine asadar toate aceste center-uri cu mii de servere, serverele avand o capacitate de calcul imensa. Ele vor putea fi inchiriate cu usurinta la nevoie de catre companii, dar si dezvoltatori.

Cloud computing-ul are la baza o idee cat se poate de simpla si anume ca in loc sa rulati aplicatii pe dispozitivul de care dispuneti si sa stocati asadar date pe serverul propriu, veti putea utiliza un server extern, acesta fiind accesat de cele mai multe ori, cu o usurinta foarte mare, prin intermediul unui browser web. Este important sa aveti la dispozitie o conexiune la internet, dar si un dispozitiv de pe care veti putea rula toate aplicatiile precum un computer, un smartphone, dar chiar si o tableta.

Apeland la un serviciu de tip cloud computing, veti putea elimina orice fel de grija referitoare la spatiul de pe disk si va veti putea intretine cu usurinta serverul. Veti putea face un numar mare de backup-uri, dar si actualizari cu cea mai mare usurinta. Este un lucru cunoscut faptul ca Cloud Computing-ul va avea o multime de avantaje cat se poate de mari. Veti avea asadar acces la o capacitate de stocare imensa, dar si la o putere de calcul foarte mare. Acest lucru va fi valabil pe o multime de sisteme de operare, iar pretul va fi unul cat se poate de mic. Veti plati doar ceea ce veti folosi, deci un astfel de serviciu va fi unul on-demand.

Dincolo de beneficiile pe care un astfel de serviciu le poate pune la dispozitia voastra, mai exista si niste riscuri, de care trebuie neaparat sa stiti. Aceste riscuri sunt legate de securitate, dar si de protectia datelor personale. Odata cu aparitia acestor tehnologii de cloud computing, au aparut si primele probleme legate de confidentialitate, incredere, dar si de securitate. Aceste probleme sunt asadar unele din punct de vedere tehnologic, dar si din punct de vedere legal. Multe dintre documentele incarcate in Cloud sunt caracterizate prin niste informatii sensibile, ele fiind doar la cateva click-uri distanta de a fi partajate tuturor.

Majoritatea fisierelor urcate in cloud sunt cele de tip word, acestea fiind urmate de catre fisierele de tip PDF. Exista o multime de organizatii in toata lumea care se confrunta in fiecare luna cu cel putin o amenintare interna, incluzand aici si diverse actiuni neintentionate care expun companiile la riscuri. In momentul de fata, la nivel mondial, Office 365 este serviciul de cloud numarul 1 in functie de numarul de utilizatori care il folosesc. In tara noastra nu exista momentan o lege specifica cloud computing-ului, dar cu toate acestea, datele stocate in cloud vor continua sa creasca din ce in ce mai mult de la an la an. Acest lucru se datoreaza dezvoltarii interesului pentru mediul tehnologic.

Comentarii