Sfaturi in alegerea unui web hosting de incredere


Alegerea unui hosting bun este un lucru deosebit de important deoarece absolut totul, de la viteza si la stabilitatea site-ului, pana la disponibilitatea si securitatea acestuia depind de aceasta alegere.

Furnizorul de hosting reprezinta o companie care ofera spatiu pe serverul/serverele sale, astfel incat tu sa iti poti “gazdui” site-ul tau acolo. Dupa ce fisierele site-ului tau sunt incarcate pe server, persoanele din intreaga retea web vor putea sa iti vizualizeze site-ul. In momentul in care selectezi un cont de gazduire primesti si o adresa IP. O adresa pe care doritorii o pot folosi pentru a accesa site-ul respectiv. Deoarece o adresa IP este foarte greu de retinut este nevoie de un nume de domeniu ceea ce simplifica enorm lucrurile. Atunci cand o persoane scrie in browser numele domeniului, aceasta va fi redirectionata spre adresa IP si respectiv spre site.


Alege un furnizor de web hosting cu infrastructura si Data Center popriu.  Locatia serverului pe care este gazduit site-ul poate reprezenta un criteriu primordial. Aceasta influenteaza viteza de incarcare a site-ului. Companiile care dispun de un Data Center propriu ofera mai multa incredere si securitate. In plus, site-urile gazduite pe servere situate in aceeasi tara din care se afla si vizitatorii se incarca mult mai rapid.

Alege serviciul de hosting in functie de tipul de site pe care il ai, de cunostinte sau de necesitatea de resurse.  In ceea ce priveste blogurile, site-urile de prezentare sau magazinele online mai mici, se poate incepe cu un shared hosting. Se recomanda acest tip de gazduire si persoanelor cu cunostinte minime de administrare a site-ului, persoanelor care se afla la inceput. Un cont comun de gazduire este mai ieftin, mai usor de intretinut si suficient pentru majoritatea site-urilor noi.

Verifica daca ai posibilitatea de a instala un certificat SSL. In majoritatea din cazuri este necesar un certificat SSL pentru un website, mai ales in cazul unui site e-commerce. Daca intentionezi sa deschizi un astfel de site de comert electronic trebuie sa te asiguri ca furnizorul de gazduire iti va oferi posibilitatea securizarii site-ului cu pachetul de hosting achizitionat. Este nevoie de un certiifcat SSL astfel incat clientii tai sa aiba posibilitatea de a efectua tranzactii in deplina siguranta pe site-ul tau. In cazul in care nu ai instalat un certificat SSL iar clientii tai raman cu datele personale nesecurizate, acest lucru ar putea deteriora reputatia companiei si sa scada numarul de viztatori de pe site.

Posibilitatea de a face upgrade. Majoritatea site-urilor nu vor avea un trafic scazut de la inceput insa, pe viitor, ar putea avea nevoie de mai multe resurse. De aceea trebuie sa iei in considerare optiunile de gazduire pe care ti le pune la dispozitie furnizorul de hosting. Daca acesta ofera toate tipurile de gazduire atunci iti va fi mai simplu sa migrezi de la gazduire partajata la un server dedicat sau privat. Daca inca nu esti sigur de faptul ca traficul va fi unul ridicat atunci te sfatuim sa optezi pentru un plan de shared hosting cu resurse mai vaste, pentru un sever dedicat sau un VPS. Mai multe detalii pe thc.ro