Ce lucruri trebuie sa stiti despre certificatele SSL?


Avand in vedere ca pe zi ce trece mediul online devine din ce in ce mai popular, este important ca in situatia in care aveti un website sa va asigurati ca acesta este protejat cat mai bine din toate punctele de vedere. Un site cat mai bine securizat va fi mereu pe placul tuturor persoanelor care vor fi interesate de ceea ce veti oferi. Unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le considerati este aspectul SSL. Un SSL este important din multe puncte de vedere, acesta punandu-va la dispozitie o multime de beneficii. Intelegand importanta si avantajele pe care le aduce un certificat SSL, veti lua decizia sa apelati si voi la un astfel de certificat.

Atunci cand accesati un website, browserul face prima cautare catre adresa IP a domeniului. Imediat ce IP-ul este identificat, se va face solicitarea mai departe de catre serverul unde se afla gazduit domeniul. Serverul accepta in acest fel socilitarea, el transmitand informatiile HTML catre broweser fara a mai afisa aceste informatii. Daca accesati de exemplu un magazin online si doriti sa cumparati un produs, va trebui sa introduceti datele cu caracter personal in formular, efectuand eventual plata online folosind un card. In acest situatii, functia de SSL devine indispensabila. Ea este responsabila pentru criptarea informatiilor trimise, iar aceste informatii nu vor putea fi interceptate de catre hackeri.

Datele criptate circula in acelasi mod ca si datele necriptate. Diferenta principala este ca in situatia in care se aplica un certificat SSL, datele sunt greu de interceptat de catre atacatorii cibernetici. Certificatele SSL sunt asadar formate dintr-o cheie publica, dar si una privata. Cheia publica este folosita pentru a cripta datele trimise din browser catre server, ea fiind asadar si cheia distribuita clientului. Cheia privata este insa cea folosita pentru decriptare. Atunci cand un browser acceseaza un server securizat are loc o autentificare intre server si client.

Rolul unui certificat de tip SSL este asadar de a garanta in orice moment adevarata identitate a site-ului, astfel incat sa se previan mereu interceptarea datelor pe traseul transmisiei. Este foarte usor sa aflati daca un website are sau nu un certificat SSL. Pentru a vedea daca site-ul respectiv este sigur din toate punctele de vedere, veti vedea ca inainte de adresa efectiva a site-ului din browser aveti un lacat care certifica faptul ca transmiterea datelor se face securizat.

Dand click pe acel lacat veti vedea mai multe lucruri importante cu privire la site-ul vostru printre care numele celui care detine certificatul, cheia deschisa a detinatorului, perioada de valabilitate a acestui certificat, semnatura electronica a autorului, precum si numele autorului certificatului. Este foarte usor sa cumparati un certificat SSL, indiferent daca este vorba despre un website de prezentare sau despre un blog. Un serviciu bun de hosting va va pune la dispozitie un astfel de certificat si veti vedea ca veti putea gasi exact ceea ce veti cauta. Un certificat SSL este asadar foarte util, acesta asigurandu-va securitatea site-ului si astfel nu veti mai avea nici un fel de problema.


Comentarii